Zwangerschap

“If a woman doesn’t look like a godess during labour, someone isn’t treating her right” – Ina May Gaskin

Visie

Mijn visie op geboorte is gebaseerd op vertrouwen. Vertrouwen in je zelf en vertrouwen in het proces. Keuzevrijheid en het voelen van een belichaamd consent, zijn voorwaarden om in vertrouwen te kunnen baren. Voor mij is het heel belangrijk dat ik met jou als cliënt op een gelijkwaardige manier kan werken. Waarbij ik kan adviseren en jij kan besluiten of je iets juist wel, of juist niet wilt.

Het begeleiden van dit proces ervaar ik als een verrijking. Het is een eer zo dichtbij te mogen zijn in de transformerende ervaring van een geboorte. Als vroedvrouw, als coach, als sister.

Om je goed te kunnen begeleiden in dat proces, is het voor mij belangrijk dat jij de bereidheid voelt om diep in jezelf te duiken en jouw eigen denkkader onder de loep te nemen. Over jezelf, over je relatie en over geboorte in het algemeen. Ik geloof dat geboorte een hele spirituele ervaring kan zijn, en dit moet daarom benaderd worden met bewustzijn en aandachtige zorg.

Werkwijze

Zwangerschap

De zorg die je van mij mag ontvangen sluit aan op jouw behoefte. Tijdens de zwangerschapsconsulten is er naast de zogenaamde “medische checks”, alle tijd voor alles wat jouw aandacht vraagt. Dat doe ik door gesprekken, coaching, visualisaties of massages. Integral Pelvic Therapy kan een onderdeel zijn van de begeleiding. Een standaard consult duurt ongeveer 1 uur (bij de meeste verloskundige praktijken staat er 10/15 minuten voor een consult). Gemiddeld zul je 10 tot 12 keer komen in de zwangerschap.

Bevalling

Als je denkt dat je gaat bevallen bel je me als je denkt dat je me nodig hebt. Doordat ik weinig cliënten per maand aanneem, komt het bijna niet voor dat er 2 vrouwen tegelijkertijd gaan bevallen. Mocht die situatie zich toch voordoen dan werk ik samen met een aantal gelijkgestemde vroedvrouwen. Zo ben je verzekerd van een vroedvrouw die werkt volgens dezelfde visie als ik.

Er zijn veel verschillende manieren van bevallen. Standaard neem ik een baarkruk mee waar je gehurkt op kan zitten. Deze houding geeft veel ruimte in het bekken en de zwaartekracht helpt je kindje zakken.

Daarnaast ben ik een groot voorstander van een badbevalling. Warm water heeft voor veel vrouwen een gunstige uitwerking op de bevalling. Het warme water ontspant en heeft een geweldig pijnstillend effect! Als barende vrouw ervaar je in het water veel bewegingsvrijheid waardoor je alle houdingen kan aannemen. Het water draagt je, waardoor een houding aannemen heel gemakkelijk gaat. Hierdoor zal je kindje gemakkelijker in je bekken dalen.

Voor een baby is een watergeboorte een zachte geboorte door de geleidelijke overgang van de baarmoeder naar de buitenwereld.

Ik werk altijd hands-off en zal alleen een interventie voorstellen als ik daar echt een noodzaak toe zie.

Kraamtijd

Na de bevalling komt er heel veel op je af! Ook in het kraambed kom ik langs om je te ondersteunen.

Gemiddeld kom ik 3 tot 5 keer langs om het kraambed te begeleiden. Dit gaat in overleg en naar behoefte. We bespreken het verloop van de bevalling en ik ondersteun je lichamelijk herstel door massages, kruidenbaden, het beantwoorden van al je vragen of het voeren van een goed gesprek. Daarnaast geef ik begeleiding bij de borstvoeding met alles wat daarbij komt kijken.

Als de eerste 6 weken voorbij zijn, komen jij en je partner met je kindje nog een laatste keer op consult. Dan bespreken we nogmaals het verloop van de bevalling en eventuele anticonceptie. Ik kan je leren hoe je zelf bekkenbodem kan masseren en oefeningen geven om de spieren van bekkenbodem weer sterk te maken.

Samenwerking

Ik heb een goede samenwerking met omringende ziekenhuizen zoals het Diakonessen Ziekenhuis en het Wilhelmina Kinderziekenhuis te Utrecht. Door het feit dat ik jarenlang klinisch heb gewerkt, ken ik beide werelden heel goed.  Hierdoor krijg ik in beide ziekenhuizen veel vrijheid om jouw/jullie bevalling te blijven begeleiden, ook wanneer er een medische indicatie zou ontstaan. Zo kan ik continuïteit van zorg geven, ongeacht de uitkomst van je bevalling.

Duo- praktijk

Vanaf 1 januari 2020 werk ik samen met Marieke Verschelling. Haar praktijk heet “Praktijk voor Holistische Verloskunde”.

Voor meer informatie, kijk op:

https://www.holistischeverloskunde.nl

UPDATE: Helaas is Marieke voor onbepaalde tijd ziek.