Integral Pelvic Therapy® + Zwangerschap

Het hebben van een zachte, open en ontspannen bekkenbodem helpt je om in de magische tijd van een zwangerschap en bevalling, volledig contact te houden met je lichaam en je baby. Als je in contact kan blijven met je lijf en vooral ook met je bekken, kan dat een enorme voorsprong geven als je gaat bevallen.

Angsten, onzekerheden en trauma’s die in het lichaam zijn opgeslagen, kunnen naar de oppervlakte komen tijdens de bevalling. Deze ingehouden sterke emoties en trauma’s kunnen je overweldigen en de bevalling verstoren, wat kan leiden tot een niet vorderende ontsluiting, of een nood aan pijnstilling.

IPT biedt je de mogelijkheid om deze emoties op een veilige manier te voelen, te onderzoeken, te uiten en los te laten. Tijdens een behandeling zorg ik ervoor dat je binnen jouw “window of tolerance” blijft, ondanks soms hevige gevoelens. Telkens weer merk ik, dat zodra een emotie of gevoel tot uitdrukking is gebracht het bekken zacht en soepel wordt. Het bekken is overal in balans.

Op deze manier zullen opgeslagen emoties niet langer een belemmering vormen tijdens weeën. Door de behandeling kun je nu volledig met je aandacht in het moment aanwezig zijn. Je bent in contact met je lichaam met een open, zacht en energiek bekken. Hierdoor daalt je baby gemakkelijker in, waardoor de bevalling soepeler kan verlopen.

Ik gebruik zachte in- en uitwendige massage technieken en werk soms tegelijkertijd met visualisaties.

IPT kan in de vorm van behandelingen worden toegepast in de zwangerschap, maar kan ook worden ingezet tijdens een bevalling.

Perineummassage

Perineummassage is een bewezen effectieve methode om inscheuren tijdens de bevalling te voorkomen. IPT combineert de perineummassage met aandachtige aanraking op een heel langzaam tempo waardoor het perineumweefsel zacht en soepel wordt.

Vrouwen die onze manier van perineum massage ontvingen, scheurden nauwelijks in en hoefden zelden gehecht te worden.

Tijdens een behandeling kunnen we jou of je partner leren hoe je dit zelf doet als voorbereiding op de bevalling. We gebruiken hiervoor speciale door onszelf gemaakte perineum olie.

Golven van gelukzaligheid

De ontsluiting lijkt makkelijker te gaan bij vrouwen die tijdens hun zwangerschap een of meerdere IPT behandelingen hebben ontvangen. Sommigen van hen ervaren zelfs plezier in plaats van pijn tijdens weeën. Dit concept van orgastische geboorte is nog niet zo bekend of begrepen.

Weeën kunnen worden ervaren als beangstigende golven van pijn en kunnen extreem overweldigend zijn. Ze kunnen zo intens zijn dat het soms makkelijker is om het lichaam te ‘verlaten’ om aan de pijn te ontsnappen, wat leidt tot een scheiding tussen lichamelijke gewaarwordingen en de geest. Het hele lichaam verkrampt en verstijft van pijn en ongemak. Dit heeft vaak een vecht/vlucht/bevriesreactie als gevolg, waardoor het bevallingsproces stagneert. Soms ervaren vrouwen hun bevalling zelfs als traumatisch.

Ook zien we dat steeds meer vrouwen vragen om pijnbestrijding. Er zijn ziekenhuizen waar maar liefst 80% van de vrouwen een vorm van pijnbestrijding ontvangt!

Als je tijdens de bevalling echter vakkundig wordt begeleid en het je mogelijk wordt gemaakt contact te maken met jezelf en je af te stemmen op de baby – zonder onderbrekingen of interventies – is het lichaam in staat om zelf enorme hoeveelheden natuurlijke pijnstillers te produceren. Bij een orgastische geboorte worden de weeën ervaren als golven van gelukzaligheid in plaats van pijn. Er is geen scheiding tussen lichaam en geest.

Deze golven van gelukzaligheid zorgen voor een vredig gevoel van eenheid in het lichaam, wat kan uitgroeien tot plezier en/of toenemende seksuele energie. De hormonen oxytocine en endorfine verspreiden zich dan vrij door het lichaam en creëren zo nog meer weeën en meer golven van plezier. Idealiter beval je in een warme, ontspannen, gezellige, schone en veilige omgeving: dezelfde omstandigheden waarin je je uitgenodigd zou voelen om te vrijen.

IPT leert je hoe je je kan en mag overgeven aan de weeën in plaats van ertegen te vechten. Het verschuift de perceptie van pijn naar de mogelijkheid er plezier en soms zelfs een orgasme aan te beleven; een Birthgasm.

Littekenweefsel

Veel vrouwen ondervinden pijn in hun bekken als gevolg van littekenweefsel dat ontstaan is na een ruptuur en/of knip na een bevalling. Het is relatief onbekend dat deze littekenweefsels effectief behandeld kunnen worden. IPT doet dit met aandacht en bewustzijn, waardoor pijnklachten verminderen. Het maakt hierbij niet uit hoe lang de bevalling geleden is. Zelfs jaren na een geboorte kan er gewerkt worden op het littekenweefsel, waardoor heling en verwerking plaats vinden.

Traumatische geboorte

Voor sommige vrouwen kan bevallen nogal een traumatische ervaring zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat de manier van communiceren tijdens het bevallingsproces heel belangrijk is. (zie voor meer informatie: www.stichtingbevallingstrauma.nl)

Het is vooral belangrijk dat beide ouders het gevoel hadden vrijheid te ervaren in het maken van beslissingen. Meestal is het niet de traumatische gebeurtenis zelf, maar de manier waarop er gecommuniceerd werd die bepaalt of een ervaring wel of niet traumatisch wordt.

Een van de pijlers van IPT is dat we werken met een Embodied Consent. Door dit zorgvuldig toe te passen, geeft een IPT-sessie een diepe indruk op het lichaam op een diep niveau: er is altijd een keuze, een kans om een ​​totaal doorvoeld “Ja” of “Nee” te zeggen. Je leert hiermee opnieuw te voelen wat het betekent om op een gezonde manier grenzen te kunnen stellen en deze ook tot uitdrukking te brengen, waardoor je in je kracht komt te staan. Dit gezonde vermogen om grenzen te stellen, kan ook het ervaren van een traumatische geboorte in de toekomst helpen voorkomen.

Als er eerder een traumatische ervaring is geweest tijdens het bevallingsproces, kan IPT helpen om het trauma vrij te maken en het geboorteverhaal een nieuwe positieve lading te geven. Dit is een hele diepe en helende ervaring, door de combinatie van lichaamswerk en emotionele ontlading.

Veiligheid

Doordat ik vroedvrouw ben en de ontwikkelaar van IPT, is het veilig om bij mij een behandeling te ontvangen. De vroedvrouwen waar ik mee samen werk, zijn door mij getraind en weten hoe ze IPT protocollair moeten toepassen. We weten precies wat we wel en wat we niet kunnen doen en werken volgens hoge standaarden. Alle informatie hierover zullen we je geven tijdens het intake gesprek.

Als je niet bij mij onder zorg bent voor je zwangerschap, is het fijn om informatie van je verloskundige of gynaecoloog te ontvangen voor de daadwerkelijke behandeling plaats vind. Vaak krijg je dan een zwangerschapskaart mee. Op die zwangerschapskaart kan ik kijken of je geen contra- indicaties hebt om een IPT behandeling te ontvangen.

Intake: 60 minuten (ook mogelijk per skype)

Tijdens de intake, bespreek ik je (medische) voorgeschiedenis, je zwangerschap en eventuele moeilijkheden die je ervaart. Ik beantwoord al je vragen en bespreek wat je verlangen is, of je hulpvraag. Alle informatie die je geeft is uiteraard strikt vertrouwelijk.

Sessie: 2-2,5 uur

We starten de sessie met contact leggen met je kindje door jouw handen, en die van je partner, op je buik te leggen. Door middel van een geleide meditatie laten we weten aan je baby dat hij of zij zich niet verantwoordelijk hoeft te voelen voor de emoties die misschien omhoog komen. We vertellen aan de baby dat wij als volwassenen zorg dragen voor onszelf, waarbij mama ondersteund wordt door mij en door papa. Mijn ervaring is, dat baby’s tijdens een behandeling veel rustiger lijken te zijn dan wanneer we dat niet doen.

Daarna kan ik voelen naar de groei van je baarmoeder, of er harde buiken zijn en of je kindje reageert op mijn aanraking. Als je wilt kan ik luisteren naar de hartslag van je baby met een doptone of toeter. Tijdens de behandeling, zal ik regelmatig je buik voelen om de bewegingen van je baby te volgen en om mogelijke samentrekkingen van je baarmoeder waar te nemen.

Het is essentieel dat je voelt dat je een embodied consent voelt bij iedere aanraking. Als we allebei het gevoel hebben dat dit zo is, kan ik de spieren van je bekkenbodem masseren, waarbij ik voel naar harde of pijnlijke plekjes en gespannen (fascia) weefsel. Door je bekken te ontdoen van spanningspatronen, kan het zijn dat emoties vrijkomen. Je kan verdriet, woede of andere gevoelens ervaren. Daarom raad ik je altijd aan om op de dag van de sessie het heel rustig aan te doen, en ook de dagen erna.

Een sessie is mogelijk vanaf de twaalfde week zwangerschapsweek. Daarna is het mogelijk om tijdens je hele zwangerschap een sessie te ontvangen, maar het behandelen van de baarmoedermond doe ik bij voorkeur pas na 37 weken.

Het is mijn ervaring dat drie sessies tijdens je zwangerschap het meest effectief zijn.

NB: Er is nog geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar IPT. Al onze informatie is gebaseerd op onze persoonlijke ervaringen na het behandelen van honderden vrouwen.