Integral Pelvic Therapy®

Jouw bekkenbodem

De meeste vrouwen zijn zich niet bewust van problemen in hun bekkengebied. Vrouwen hebben de neiging om te denken dat het normaal is dat ze pijn hebben tijdens het vrijen, of niks voelen, of een gebrek hebben aan lust/libido.

Te sterk of te zwak

Bij sommige vrouwen zijn de spieren in hun bekken te gespannen (hypertonie) wat problemen zoals chronische pijn in het bekken, gevoelloosheid of pijn tijdens het vrijen, of zelfs vaginisme (het onwillekeurig aanspannen van de spieren zodat  penetratie niet mogelijk is) kan veroorzaken. Onverklaarbare onderrugpijn of pijn in de heup of zelfs constipatie kan ook gevolg zijn van een hypertone bekkenbodem.

Andere vrouwen hebben een te zwakke spierspanning in het bekken (hypotonie), en dat kan stressincontinentie veroorzaken, of verzakkingen van organen zoals je baarmoeder of blaas.

De meeste vrouwen hebben echter een combinatie van allebei waarbij het bekken uit balans is door ongewilde spanningspatronen.

Het is mogelijk om met deze ongemakken in het bekken te leven door ze simpelweg te negeren. Maar er is ook een andere mogelijkheid. Een leven zonder pijn of ongemak, waarbij je tegelijkertijd volledig in contact staat met je vrouwelijkheid en bewust bent van je (seksuele) kracht. Dat is wat ik voor ogen heb bij al mijn cliënten.

Fascia

Het bindweefsel, ook wel fascia genoemd, is aanwezig in heel het lichaam, dus ook in het bekkengebied. Het is een complex verweven systeem van weefsel, een raamwerk dat het lichaam ondersteuning en bescherming biedt. In optimale staat is de fascia ontspannen en golvend in configuratie. Het heeft het vermogen om te stretchen en te bewegen zonder beperking. Maar wanneer het gespannen of verkleefd raakt, om welke reden dan ook, dan zijn pijn en een verdoofd gevoel vaak het resultaat. Als het bindweefsel niet soepel is, trekt het aan de spieren wat voor triggerpoints kan zorgen in het spierweefsel. Het kan ook problemen veroorzaken zoals hevige krampen tijdens de menstruatie en pijnlijke orgasmes.

Mogelijke oorzaken zijn een moeilijke bevalling, een operatie, slechte lichaamshouding en herhaaldelijke stress.

Tijdens de behandeling pas ik zachte uit- en inwendige massagetechnieken toe, waardoor de verklevingen in de fascia worden opgeheven. Voorzichtig zoek ik naar spanningspatronen in je bekken waarbij het de bedoeling is dat jij helemaal kan “meevoelen”. Door gebruik te maken van ademhalingstechnieken, je stem of visualisatietechnieken, kan je bekken zich ontspannen en raakt het weer in haar natuurlijke staat.

“The issue is in the tissue” – Mariëtte Frits

Het lichaam heeft een eigen geheugen, dat verschilt van het verstand; het is een pakhuis van onbewuste herinneringen. Met andere woorden: “je lichaam spreekt de taal van je onderbewuste” (Bessel van der Kolk; “The Body keeps the score”).

Hierdoor is het heel gebruikelijk dat intern bekkenwerk veel gevoelens kan oproepen. Je kan bijvoorbeeld verdriet voelen, of boosheid, of juist heel stil zijn. Door deze gevoelens te erkennen en te doorvoelen, kunnen ze uiteindelijk ook losgelaten worden. Hierna verdwijnt de fysieke spanning om vaak niet meer in dezelfde mate terug te keren. Je emoties zijn op fysiek niveau verwerkt. Sommige vrouwen voelen zich moe na een sessie, anderen voelen juist hernieuwde energie of gevoelens van vreugde en genot.

Hoe het ook zij, mijn advies is om de dag van de sessie het heel rustig aan te doen, alsook de dagen erna.

Embodied Consent

– Healing starts when feeling safe-

Embodied Consent; consent betekent letterlijk: toestemming. Embodied wil zeggen dat alle aspecten van het lichaam op 1 lijn zitten. Dit betekent dat er een “ja” gevoeld moet worden in zowel je hoofd, je hart als in je bekken. Jouw “ja” gaan we heel precies onderzoeken.

Dit doe ik door gerichte vragen te stellen en precies te zijn in mijn woordkeuzes. Op deze manier kan alles in jou ontspannen, waardoor je de behandeling kan ontvangen in plaats van ondergaan.

Ik heb gemerkt, dat het uitspreken van een “ja”, of een “nee” of een “misschien” vaak al heel helend werkt. Soms is het moeilijk om je grenzen of verlangens zo precies te voelen. Of te zeggen. En soms weet je niet zo goed wat je nu moet voelen. Jouw lichaam wijst ons de weg en is vaak wijzer dan je zou denken.

Wil je meer achtergrond informatie over Integral Pelvic Therapy? 

Neem eens een kijkje op onze website: www.integralpelvictherapy.com

Disclaimer: Ik ben een verloskundige met een diepgaande kennis van het bekken, maar ik ben geen arts, noch een bekkenbodemfysiotherapeut. Ik claim niet dat Integral Pelvic Therapy een diagnose kan stellen, noch dat het je problemen oplost. Ik behoud het recht om je niet te behandelen en je door te verwijzen naar een fysiotherapeut, psychotherapeut, bekkenspecialist of gynaecoloog.