Integral Pelvic Therapy® + Zwangerschap

Veel vrouwen hebben problemen in hun bekken, variërend van gevoelloosheid tot pijn bij het vrijen, tot een gevoel van niet verbonden zijn met dit essentiële lichaamsdeel. Of er zijn medische complicaties zoals littekenweefsel, incontinentie of een baarmoederverzakking door een moeilijke geboorte.

Voorts is het zo dat de meeste vrouwen veel spanning vasthouden in hun bekken. Dit kan allerlei soorten oorzaken hebben: een negatieve seksuele ervaring, een traumatische geboorte, relatieproblemen of een ongelukkige jeugd. Gevoelens die niet geuit (kunnen) worden hebben ook de neiging zich vast te zetten in het lichaam.

Al deze zaken kunnen restricties in het bindweefsel veroorzaken en triggerpoints in de spieren. Door het zachtjes masseren van de fascia, zowel buiten als binnen het bekken en de vagina, kan het weefsel verzachten en ontspanning ontstaan. Zodoende kunnen vastgezette emoties vrijkomen en spanning, gevoelloosheid en pijn als vanzelf oplossen. Deze zachte aanpak herstelt de natuurlijke staat van de vagina (en het bekken als geheel).

Ik heb gemerkt dat vrouwen met een zacht en open bekken, die daardoor ook in contact staan met dat gebied, een groot voordeel hebben als ze gaan baren.  Het lichaam opent zich makkelijker en soms is het zo dat de bevalling zelfs gevoelens van genot kan induceren. Vrouwen vertellen dat ze zich empowered voelen en hebben meer zelfvertrouwen als ze de bevalling in gaan. Vanuit mijn eigen ervaring kan ik zeggen dat deze vrouwen minder snel pijnmedicatie nodig hebben, minder kans hebben op hechtingen en dat minder vaak hoeven worden ingeleid.

Integral Pelvic Therapy® leert vrouwen hoe ze kunnen ontspannen in de weeën, in plaats van een gevecht met ze aan te gaan. Vrouwen vertellen dat ze met een positiever gevoel naar hun bevalling toeleven dan in eerste instantie gedacht werd.

Het is aan te raden dat de partner ook bij de sessie aanwezig is. Met mijn aardse aanpak begeleid ik jouw partner, zodat hij tijdens de bevalling er optimaal voor jou kan zijn.

Intake: 60 minuten 110€ (ook mogelijk per skype)

 

Tijdens de intake, bespreken we je zwangerschap en eventuele moeilijkheden die je ervaart en beantwoord ik al je vragen. Het is heel erg belangrijk dat je eerlijk en open bent tijdens de intake, zodat ik je met gepaste raad en daad kan bijstaan. Alle informatie die je geeft is uiteraard strikt vertrouwelijk.

(Ik geef er de voorkeur aan om wat informatie van je gynaecoloog of verloskundige de lezen, zodat ik eventueel contra-indicaties voor intern bekkenwerk eruit kan filteren.

Sessie 2-2,5 uur 300€

Voordat de eerste afspraak plaatsvindt, vraag ik je om een instemmingsverklaring te tekenen. Daarmee verklaar je dat je goed geïnformeerd bent voor de sessie.

Daarna zal ik je buik aanraken en de baarmoeder checken om erachter te komen wat de staat en positie van de baby is. Ik zal je leren hoe je contact kan maken met je baby door jouw handen, en die van je partner, op je buik te leggen. Ik gids je door enkele ademhalingsoefeningen. Ik luister altijd naar de hartslag van je baby, zowel voor, tijdens als na de sessie. Ik zal regelmatig je buik aanraken tijdens de sessie om de bewegingen van je baby te volgen en om mogelijke samentrekkingen van je baarmoeder  waar te nemen.

Je ontvangt van mij een korte massage zodat ik je lichaam kan voelen en openen en opdat ik te weten kom hoe je lichaam op aanraking reageert. Het is essentieel dat je voelt dat je een “embodied consent” voelt bij iedere aanraking. Dit betekend dat er vanuit je lichaam een “ja” gevoeld mag worden bij iedere stap in de behandeling. Als we allebei het gevoel hebben dat dit zo is, zal ik je bekkenbodem masseren, alsmede je vaginawanden en je baarmoeder. Met mijn vingers zoek ik naar harde of pijnlijke plekjes en gespannen (fascia) weefsel. Door deze plekjes te ontdoen van “armour” (verdediging van het lichaam in de vorm van verstarring) en spanningspatronen, kan het zijn dat emoties vrijkomen. Je kan verdriet, woede of andere gevoelens ervaren. Daarom raad ik je altijd aan om op de dag van de sessie het heel rustig aan te doen, en ook de dagen erna. Vanuit mijn ervaring weet ik dat baby’s in de baarmoeder gelijk reageren op hun moeder’s welzijn, en dat het meestal bij hun een kalme hartslag en zachte bewegingen teweegbrengt.

Een sessie is mogelijk vanaf de twaalfde week. Daarna is het mogelijk om tijdens je hele zwangerschap een sessie te ontvangen, maar het behandelen van de baarmoedermond doe ik bij voorkeur pas na 37 weken. Het is mijn ervaring dat twee sessies tijdens je zwangerschap het meest effectief zijn.