Over Daphne

Mijn naam is Daphne van der Putten. Ik ben vroedvrouw in hart en ziel. Mijn inspiratiebronnen zijn Ina May Gaskin, Michel Odent en Sheila Kitzinger. Deze geboortewerkers hebben niet alleen diepgaande kennis over het vrouwenlichaam en het geboorteproces, ze eren ook de innerlijke wijsheid van de vrouw. Ze zijn voorstander van het laten ontvouwen van een autonome geboorte (m.a.w. zonder overbodige inmenging van buitenaf). Female empowerment en lichaamswijsheid zijn in mijn carrière altijd de rode draad geweest.

Ik help vrouwen in hun zoektocht naar lichaamsbewustzijn, zodat ze haar lichaam, gevoelens maar ook haar grenzen kan voelen. Tegenwoordig werk ik niet alleen met zwangere vrouwen, maar begeleid ik ook niet-zwangere vrouwen  in het openen van hun lichaam om weer contact te maken met de natuurlijke stralende staat van zijn, waarin het leven zoveel beter aanvoelt!

Medische achtergrond

In 2009 ben ik afgestudeerd als verloskundige. Mijn opleiding heb ik afgerond in België en heb daar als zogenaamde case load verloskundige in een kleine vroedvrouwen praktijk gewerkt. We begeleidden thuis- en ziekenhuisgeboortes. Na een tijdje voelde ik een verlangen om me te verdiepen in ingewikkeldere zaken die kunnen spelen tijdens een geboorte en begon ik te werken als klinisch verloskundige. Daarna heb ik een aantal jaren gewerkt in een academisch ziekenhuis (het Wilhelmina Kinderziekenhuis te Utrecht), alwaar ik meehielp met gecompliceerde geboortes die specialistische kennis en zorg vereisten. Daar ben ik ook gecertificeerd als neonatale life support trainer en basic life support trainer.

Ik heb tijdens mijn tijd in het ziekenhuis altijd geprobeerd bruggen te slaan tussen de medische en spirituele wereld. Iets wat ik nog steeds met passie doe!

Inmiddels ben ik aan het werk als case- load verloskundige, waarbij ik thuis- en ziekenhuisbevallingen mag begeleiden. Ik werk graag op een vrije manier, los van protocollen, maar met respect voor de wetenschap.
Naast mijn werk als vroedvrouw en lichaamswerker ben ik de trotse moeder van drie zonen van 10, 15 en 19 jaar oud. Ik ben heel trots op hen en voel me elke dag dankbaar en gezegend dat ze gezond en gelukkig zijn!

Spirituele ontwikkeling

Mijn spirituele reis loopt parallel aan mijn ontwikkeling in mijn werk en ik heb allerhande cursussen gedaan op dit gebied. Ik heb geleerd om te bidden en te mediteren. Ik heb het prachtige concept van de mens als seksueel wezen omarmd door het volgen van verschillende tantra trainingen. Ik heb geleerd mijn waarheid te spreken op een geweldloze en authentieke manier en om echt te luisteren naar een ander. Ik heb geleerd te voelen zonder oordeel en alle gevoelens toe te laten, alles te accepteren wat zich in mij voordoet zonder het te willen veranderen, zowel vreugde en extase, als ook ongemak en pijn.
Ik ben dankbaar dat ik dit pad mag bewandelen met mijn man.

De-armouring

Door mijn spirituele reis kwam ik in aanraking met de-armouring. Dit is een methode om het lichaam te bevrijden van blokkades die in het lichaam zijn opgeslagen als verdedigingsmechanisme.
Eén van mijn teachers is Susanne Roursgaard (Gaia-methode). Zij gaf me een goede theoretische en praktische basis in het veld van interne en externe de-armouring op zowel vrouwen als mannen. Daarna ben ik me meer en meer aan het verdiepen in het belang van het bindweefsel (fascia) bij het loslaten van spanningen in het lichaam. Op dit moment ben ik in de leer bij een aantal osteopaten om mijn praktische kennis van het externe bekkengebied te verbreden. Verder heb ik ook enkele trainingen gevolgd in Myofascial Energetic Release bij Satyarthi Peloquin en Roland Engelbracht.
In 2017 kreeg ik de kans om de training Holistic Pelvic Care™ te volgen. Mijn praktische kennis met betrekking tot het bekken verdiepte zich in deze setting. Ik leerde hoe je enerzijds kon werken op structureel niveau, zoals het werken met de fascia en het oplossen van spanningspatronen, en anderzijds visualisatietechnieken kon gebruiken om bijvoorbeeld een imprint van trauma in het bekken te vervangen door een gezonde imprint. Vooral na de geboorte is dit een hele nuttige techniek.

Integral Pelvic Therapy®

Al deze verschillende technieken en theoretische benaderingen hebben hun sporen achtergelaten op mijn hoedanigheid van therapeut in het veld van vrouw en gezondheid. Ik heb hierdoor mijn eigen manier van werken ontwikkeld, een mix van aandachtige aanraking, fascia- en triggerpointrelease, emotioneel lichaamswerk en energetische technieken.

In januari 2018 besloot ik te stoppen als verloskundige in het ziekenhuis om mij volledig te wijden aan mijn praktijk als lichaamswerker (gespecialiseerd in zwangerschap en geboorte). Mijn manier van werken kreeg een naam: Integral Pelvic Therapy®.

Op dit moment werk ik samen met mijn vriendin en wijze vrouw Mariette Frits. Samen hebben we de training Integral Pelvic Therapy® Education ontwikkeld voor professionals. De training is inmiddels geaccrediteerd door het CRKBO, KTNO, BATC en de KNOV. Ook hebben we de beroepsvereniging Integral Pelvic Therapy Association opgericht. Onze missie is om op deze manier holistisch lichaamswerk toegankelijker te maken in het reguliere systeem, zodat het in de toekomst toegankelijk is voor elke vrouw.

Ik ben trots dat ik mijn eigen pad heb gevonden, dat ik vanuit mijn hart en bekken mag werken en dat ik gesteund word door familie en vrienden. Ik ben dankbaar voor het respect van mijn collega lichaamswerkers, van verloskundigen en dokters. Alles lijkt op zijn plek te vallen terwijl mijn pad zich verder ontvouwt.